Σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσε χθες ο Μίκης Θεοδωράκης, μιλώντας σε εκδήλωση που διοργάνωσαν σε κεντρικό θέατρο δεκάδες επιστημονικοί φορείς θέλοντας -όπως επισήμαναν- να υψώσουν από κοινού φωνή αγωνίας για την επίθεση που έχει εξαπολυθεί εναντίον όλων σχεδόν των κοινωνικών στρωμάτων, συμπεριλαμβανομένων και των επιστημόνων. Ο κ. Θεοδωράκης, ούτε λίγο ούτε πολύ, επισήμανε ότι ο Γ. Παπανδρέου «έφτασε στο σημείο να φερθεί χειρότερα και από τον Μεταξά, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, που ένας δικτάτορας καθιέρωσε κάτω από την πίεση των εργαζομένων από τη δεκαετία του '30».
Πώς τολμάτε να μας πάτε 80 χρόνια πίσω; αναρωτήθηκε και πρότεινε να στηθεί στο κέντρο της πλατείας Συντάγματος μια μαρμάρινη πυραμίδα με τα ονοματεπώνυμα όλων αυτών που ψήφισαν το μεσαιωνικό νόμο γραμμένα με μαύρα γράμματα και να ονομαστεί «Στήλη της Ντροπής».
Ανέφερε ότι αυτοί που κυβερνούν σήμερα αποτελούν μια μικρή μειοψηφία που ασκεί εξουσία σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπαίνουν τα θεμέλια ώστε «η σιωπηλή και διάσπαρτη πλειοψηφία των Ανεξάρτητων Πολιτών να μπορέσει να εκφραστεί συλλογικά και ενιαία». Και τότε θα δούμε, είπε, ποιος θα γελάσει τελευταίος.
Μίλησε για την ανάγκη αντίστασης απέναντι στην ξένη εξάρτηση και έβαλε μια διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους Ανεξάρτητους Πολίτες και στο υπαρκτό-ισχύον εποικοδόμημα, στο οποίο, όπως είπε, συμεριλαμβάνει την οικονομική ολιγαρχία (τράπεζες, οικονομικούς μεγιστάνες) και το πολιτικό σύστημα: Σύνταγμα, Βουλή, πολιτικός κόσμος.
Επανέλαβε την απαίτηση -την οποία είχε διατυπώσει άλλωστε νωρίτερα στο σύντομο χαιρετισμό του και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δ. Παξινός: Να απαλειφθούν από το Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση οι όροι που θίγουν την ανεξαρτησία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Τέλος, εξέφρασε τους έντονους προβληματισμούς του για τα εθνικά θέματα. Εθεσε, μάλιστα, μια σειρά από ερωτήματα: Τι συμβαίνει με το Αιγαίο; Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι το ΝΑΤΟ μάς επέβαλε να το μοιραστούμε, μισό-μισό, με την Τουρκία; Γιατί όταν η Κύπρος δημιούργησε το 2002 τη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κάλεσε την Ελλάδα να κάνει το ίδιο, ώστε να ενωθούν οι δυο ΑΟΖ, εμείς αρνηθήκαμε; Μέσα σ' αυτή την κοινή ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου θα έμπαινε φυσικά και το Καστελόριζο. Μήπως για τον λόγο αυτό η Ελλάδα φοβήθηκε την Τουρκία και έκανε πίσω;
Της ΜΑΡΙΑΣ ΔΕΔΕ
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου