''Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο... Μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι.''

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Και η Ασία στο πόδι...

Οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων κατέβασαν χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους στην πρώτη μεγάλη απεργία που έγινε την περασμένη Δευτέρα (5/7) στην Ινδία. Τον τελευταίο μήνα η κηροζίνη (που δεν χρησιμοποιείται μόνο στα αεροπλάνα αλλά και για μαγείρεμα σε πολλά νοικοκυριά) αυξήθηκε κατά 33%, το ντίζελ κατά 5% και το υγραέριο κατά 11.2%, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα.

Η απεργία είχε επιτυχία μια και ακυρώθηκαν πτήσεις, ακινητοποιήθηκαν φορτηγά (γύρω στους 600.000 οδηγοί συμμετείχαν), έγιναν αποκλεισμοί δρόμων και διάφορες διαμαρτυρίες. Στην Καλκούτα, μάλιστα, το αεροδρόμιο δεν λειτούργησε, ενώ στην πρωτεύουσα (Νέο Δελχί) οι διαμαρτυρίες ήταν περιορισμένες λόγω της μεγάλης αστυνομοκρατίας. Στη Μομπάι (πρώην Βομβάη), το οικονομικό κέντρο της Ινδίας, δεκάδες ήταν οι πτήσεις που ακυρώθηκαν και έκλεισαν πολλές εταιρίες και σχολεία. Η αστυνομία της πόλης έκανε και προληπτικές συλλήψεις την Κυριακή (γύρω στα 1.000 άτομα) προκειμένου να αποφύγει συγκρούσεις.

Η δραματική αύξηση των τιμών οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να σταματήσει τις επιδοτήσεις από τον περασμένο μήνα, με στόχο να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Από το πόσο θα επεκταθούν οι αντιστάσεις θα καθοριστεί και αν η μέχρι σήμερα ανυποχώρητη κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή της. Το θέμα είναι ότι οι λαοί στις χώρες της Ασίας αρχίζουν να αντιστέκονται πιο σθεναρά κι αυτό είναι το πιο ελπιδοφόρο.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου