Της Judy Rebick
Global Research
27 Ιουνίου 2010
Χτες βράδυ στο Τορόντο η αστυνομία, αφού πρώτα φρόντισε να επιτρέψει να γίνουν έκτροπα, ασχολήθηκε με τον τρόπο που θα διοχετεύονταν στα μέσα, αντί να σβήσει τις φωτιές. Για όλους όσους ήταν σπίτι τους και έβλεπαν τηλεόραση χτες βράδυ, το Τορόντο καιγόταν. Το ίδιο περιπολικό στην οδό Queen St W. καιγόταν και έσκαγε στον αέρα ξανά και ξανά. Η ίδια εικόνα μιας νεαρής γυναίκας που έσπαγε βίαια βιτρίνες του Starbucks εμφανιζόταν στις οθόνες ξανά και ξανά. Σπασμένες βιτρίνες σε όλο το μήκος της οδού Yonge. Κανείς μας ποτέ δεν είχε δει το Τορόντο να μετατρέπεται σε τέτοια κόλαση. Σοκαριστήκαμε.
Οι περισσότεροι από τους 400 διαδηλωτές που συνέλαβε η αστυνομία χτες βράδυ, αλλά και άλλοι που ίσως διέφυγαν τη σύλληψη, δεν είχαν δει τίποτε από αυτά τα βίαια έκτροπα. Αυτό που βίωσαν ήταν η ανάγκη να πρστατευθούν από ένα βίαιο αστυνομικό κράτος. Οι διαδηλώσεις αυτές, αγωνιστικές μεν, αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές, απλά αντιστέκονταν στο "δικαίωμα" της αστυνομίας να τις περιορίσει στην οδό Queen. Ο κόσμος πίστευε ότι έχει το δικαίωμα να διαδηλώνει σε ένα χώρο όπου οι πολιτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να τον ακούσουν. Και καμία απολύτως σχέση δεν είχαν με την ξαφνική ανάφλεξη περιπολικών ή τα σπασίματα βιτρίνων. Ο Steve Paiken, παρουσιαστής του τηλεοπτικού σταθμού TVO, είχε πάει στο ξενοδοχείο Novotel χτες βράδυ και συναντήθηκε με κάποιους ειρηνικούς διαδηλωτές. Ανέβασε στο Τweeter τις σκέψεις του για αυτά που βίωσε: "Ντροπή σε όσους διέταξαν την επίθεση εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και την σύλληψή τους. Αυτά δεν συμβαδίζουν με τη δημοκρατία στην πόλη του Τορόντο, άσχετο αν γίνεται εδώ η σύνοδος του G20 ή όχι".
Προσωπικά, ήμουν στην συμβολή των οδών Queen West και Spadina όταν άρχισαν τα έκτροπα. Ο David Fernandez κατέγραψε με ένα πολύ καλό άρθρο το τι ακριβώς συνέβη, στη σελίδα του στο Facebook. "Aκριβώς πριν αρχίσουν τα επεισόδια, χιλιάδες από μας είχαμε κατεβεί στην πορεία και βαδίζαμε σαν μια ομάδα με γρήγορο ρυθμό μέχρι που φτάσαμε στη συμβολή της Spadina με την Queen. Συνδικαλιστές είχαν κάνει μάταιες προσπάθειες να καταφέρουν να πείσουν τους επικεφαλής της πορείας να κάνουν πίσω και να επιστρέψουν στο Queens Park, αλλά η διάθεση των διαδηλωτών ήταν σαφής. Αυτό που πολλές χιλιάδες από εμάς θέλαμε ήταν να πλησιάσουμε όσο γίνονταν περισσότερο τον χώρο που γινόταν η σύνοδος και να στείλουμε μήνυμα στους αστυνομικούς ότι δεν μπορούσαν να μας εκφοβίσουν.
Δεν είχαμε προσχεδιάσει κάτι. Οι συνδικαλιστές υποχώρησαν, παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής και αφήνοντας χιλιάδες που είχαν κατέβει μαζί τους να τριγυρίζουν σαν χαμένοι, μη ξέροντας τι να κάνουν. Μέσα σ' αυτή τη σύγχυση, εκατοντάδες άτομα άρχισαν να ξεντύνονται και να αλλάζουν αμφίεση. Στη συνέχεια άρχισαν να κατεβαίνουν τρέχοντας την οδό Queen, ενώ χιλιάδες άντρες της μονάδας καταστολών στεκόντουσαν και χάζευαν σαν να μη συνέβαινε τίποτε. Ενώ η αστυνομία τους έβλεπε, δεν αντέδρασε. Αντίθετα, μάλιστα, επέτρεψε σε ένα όχλο να επιδίδεται σε βανδαλισμούς σε κτίρια τραπεζών και να καταστρέφει ό,τι εύρισκε μπροστά του στην οδό Yonge. Ενώ οι άντρες της μονάδας καταστολών είχαν ασπίδες και μοτοσυκλέτες, ενώ ήταν πάνοπλοι, με στολές και εξοπλισμό αξίας χιλιάδων δολαρίων που τους προστάτευε από όσους ειρηνικούς διαδηλωτές είχαν απομείνει εκεί, έμοιαζαν να μας φοβούνται τόσο πολύ που εγκατέλειπαν τα περιπολικά".
Εκπρόσωπος της αστυνομίας δήλωσε σήμερα (27.6.2010) στην εφημερίδα Metro Morning ότι οι αστυνομικοί περίμεναν ώσπου να είναι ασφαλέστερα τα πράγματα για να κάνουν συλλήψεις. Ωστόσο αυτό δεν ευσταθεί. 'Ημουν εκεί και, όπως έγραψε ο David, πιστεύω ότι οι αστυνομικοί μπορούσαν να είχαν συλλάβει μέλη της "ομάδας Black Bloc" με το που άρχισαν τα έκτροπα. Όμως προτίμησαν να εγκαταλείψουν τα περιπολικά τους και να τους αφήσουν να καίνε, δίχως καν να φωνάξουν την πυροσβεστική, προσφέροντας έτσι στα ΜΜΕ όσο χρόνο χρειάζονταν για να τραβάνε πλάνα και φωτογραφίες. Είχαν μάνικα, αλλά δεν χρησιμοποίησαν ούτε ένα πυροσβεστήρα από κάποιο κτίριο. Γιατί;
Από αξιωματούχο της αστυνομίας έγινε δήλωση χτες βράδυ (26.10.2010) προς τους δημοσιογράφους, με μια δικαιολογία: "Στόχος μας δεν ήταν ποτέ να καταπατήσουμε το κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνει δημόσια μέσα στα νόμιμα πλαίσια. Όλο που έχετε να κάνετε είναι να ανοίξετε την τηλεόρασή σας και να δείτε τι γίνεται αυτή τη στιγμή. Περιπολικά που τυλίγονται στις φλόγες, κτίρια που παραδίδονται σε βανδαλισμούς, πολίτες που πέφτουν θύματα ξυλοδαρμών, ενώ από την άλλη, η "εκφοβιστική παρουσία" της αστυνομίας είναι απαραίτητη για την αποκατάσταση της τάξης. Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα". Η αστυνομία παίζει το παιχνίδι των πολιτικών για να δικαιολογηθούν οι αδρές δαπάνες του προϋπολογισμού για τη "δημόσια ασφάλεια" και να απαντάει, με τον τρόπο της, στην κριτική που της ασκείται και γίνεται όλο και οξύτερη αυτή τη βδομάδα για υπερβολική και αυθαίρετη άσκηση εξουσίας. Μια τέτοια "πολιτικοποιημένη" αστυνομία δεν έχει καμία θέση σε μια δημοκρατική κοινωνία. Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα και μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει καμιά ικανοποιητική απάντηση.
Οι πολίτες έμειναν άναυδοι χτες βράδυ (26.6.2010), να βλέπουν εικόνες από μια πόλη όπου όλα ήταν εκτός ελέγχου, κι όμως κάποτε η αστυνομία του Τορόντο -δίχως τα τεράστια κονδύλια που δαπανήθηκαν πάνω της, δίχως τις ενισχύσεις με αστυνομικούς από κάθε γωνιά της χώρας και δίχως τα τελευταίας τεχνολογίας παιχνίδια της- είχε αποδείξει επανειλημμένα, σε εκατοντάδες συλλαλητήρια, ότι μπορεί να ελέγχει διαδηλώσεις κατά πολύ ογκωδέστερες και δυναμικότερες. Σαφώς και διαφωνώ με το κάψιμο αυτοκινήτων και το σπάσιμο βιτρίνων… Το θέμα είναι: "Γιατί επέτρεψε η αστυνομία να γίνουν όλα αυτά;" Και να μην αμφιβάλλει κανείς ότι δεν το επέτρεψε. Γιατί παρέδωσε την πόλη στο χάος; Γιατί ακριβώς αυτό έκανε. Η αστυνομία ήξερε ακριβώς τι θα συμβεί και πώς.
ναι: "Γιατί επέτρεψε η αστυνομία να γίνουν όλα αυτά;" Και να μην αμφιβάλλει κανείς ότι δεν το επέτρεψε. Γιατί παρέδωσε την πόλη στο χάος; Γιατί ακριβώς αυτό έκανε. Η αστυνομία ήξερε ακριβώς τι θα συμβεί και πώς.
Το φιάσκο της "βίαιης εξέγερσης": στημένη προβοκάτσια από την ίδια την αστυνομία
Αυτό που μπορεί να συμπεράνει κανείς είναι ότι στο Τορόντο εκτυλίχθηκε αυτές τις μέρες ένα τεράστιο φιάσκο με σκοπό την προπαγάνδα, στημένο από κοινού από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ. Καθώς τα γεγονότα τρέχουν, γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ομάδα κουκουλοφόρων που είναι γνωστή με το όνομα "Black Bloc" είναι στην πραγματικότητα άνδρες της ασφάλειας που επιδίδονται σε εσκεμμένες προβοκατόρικες πράξεις με σκοπό να επισκιάσουν και να δυσφημίσουν την απόλυτα νόμιμη διαδήλωση των πολιτών κατά του G20 με το να πυροδοτούν έκτροπα. Σημειωτέον ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στον Καναδά. Το 2007, το Τορόντο φιλοξένησε πάλι μια σύνοδο κορυφής. Εκείνη την φορά την είχαν ονομάσει "Σύνοδο συνεργασίας για την ασφάλεια και την ευημερία".
Το δελτίο ειδήσεων που ακολουθεί χρονολογείται από εκείνες τις μέρες. Προσέξτε αυτό το απόσπασμα από το ρεπορτάζ: "Πιάστηκαν επ' αυτοφόρω τρεις αστυνομικοί της περιφέρειας του Κεμπέκ, όλοι μεταμφιεσμένοι, ενώ ένας κρατούσε μια τεράστια κοτρώνα, και θα προσαχθούν με την κατηγορία ότι είχαν παρεισφρήσει σε μια ειρηνική διαδήλωση στο Μόντε Μπέλο. Η καταγγελία έγινε από πρόεδρο συνδικαλιστικού φορέα, ο οποίος είχε παρατηρήσει ότι ο "μασκοφόρος αναρχικός" στεκόταν ακριβώς πλάι στους αστυνομικούς, χωρίς να ανησυχεί ιδιαίτερα για το ότι κράταγε ένα εν δυνάμει φονικό όπλο και μπορεί να το έβλεπαν. Ο συνδικαλιστής κατηγόρησε τον κουκουλοφόρο ότι στην πραγματικότητα ήταν μεταμφιεσμένος αστυνομικός που επιχειρούσε να προκαλέσει επεισόδια και στη συνέχεια την αγανάκτηση των διαδηλωτών. Οι αστυνομικοί τελικά τέθηκαν σε διαθεσιμότητα αλλά δεν τους ασκήθηκε δίωξη. Μετά από ένα διήμερο αποριών που δεν λύθηκαν, η τοπική κυβέρνηση του Κεμπέκ εξέδωσε δελτίο τύπου το απόγευμα στο οποίο επιβεβαιώνει ότι οι κουκουλοφόροι ήταν πράγματι αστυνομικοί."
Στην παραπάνω φωτογραφίες, προσέξτε τις σόλες των παπουτσιών των αστυνομικών και των κουκουλοφόρων. Στην πρώτη φωτογραφία, ιδιαίτερα, δώστε προσοχή στο σχέδιο με τον κίτρινο κύκλο στη μέση της σόλας. Αυτή ήταν κυρίως που ανάγκασε την αστυνομική διεύθυνση του Τορόντο να παραδεχθεί ότι οι τρεις κουκουλοφόροι ήταν στην πραγματικότητα αστυνομικοί.
το κίτρινο σήμα στις σόλες είναι το logo "vibram" και είναι μάρκα σολών. Τα ορειβατικά μου το έχουν όπως και πάρα πολλά άλλα παπούτσια που δεν έχουν καμία σχέση με την αστυνομία...καλό είναι να μη γράφονται ανακρίβειες γιατί πλήττεται και η εγκυρότητα του υπόλοιπου κειμένου. Αυτοδιαθέσιμε μην αναρτάς ότι να'ναι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑν διαβάσεις όλο το κείμενο θα δεις πως η τοπική κυβέρνηση παραδέχθηκε πως ήταν αστυνομικοί.
ΑπάντησηΔιαγραφή