''Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο... Μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι.''

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

ΤΟΝ ΑΓΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΙΑΒΕΛΙ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Την γνωστή ιστορία με τον Χότζα και τον Αγά, αλλά και μία από τις παραινέσεις του Μακιαβέλι στο πασίγνωστο βιβλίο «Ο ΗΓΕΜΟΝΑΣ», θυμήθηκα παρακολουθώντας τον πολιτικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσεγγίζει από την αρχή της συγκρότησης της την οικονομία.
Ο Χότζας λοιπόν όταν επισκέφθηκε τον Αγά και παραπονέθηκε ότι δεν έχει σπίτι άνετο, αυτός τον διέταξε να βάλει μέσα το σκύλο, τη γάτα και τη γελάδα του. Ο Χότζας συνέχισε βέβαια να

παραπονείται περισσότερο έντονα και τότε ο έξυπνος Αγάς τον διέταξε να βγάλει τα ζώα από το σπίτι. Χαρούμενος με την εξέλιξη αυτή ο Χότζας έβλεπε άνετο το σπίτι, αν και βρισκόταν στην αρχική του κατάσταση και ευχαρίστησε τον Αγά.

Ο Μακιαβέλι επίσης συμβουλεύει τον ηγεμόνα, τα «κακά» για το λαό να τα κάνει όλα μαζί, ενώ τα «καλά» λίγα – λίγα, ώστε να μένει πάντα μια αίσθηση ευχαρίστησης.

Έτσι η κυβέρνηση, ενώ έχει ήδη πάρει οδυνηρά μέτρα στην αρχή της θητείας της, σχεδιάζει, απ’ ότι φαίνεται με την εξαγγελία μείωσης της φορολογίας μερισμάτων από το Σεπτέμβριο, να αρχίσει να τα απαλύνει ελαφρώς χρησιμοποιώντας μία παραλλαγή της τακτικής του Αγά, και να δίνει σιγά σιγά μικρές ανάσες στην αγορά (Μακιαβελική συμβουλή).

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου