''Αυτοί που μας κλέψαν το βιβλίο... Μας κατηγορούν ότι μείναμε αδιάβαστοι.''

Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Το ‘πε και το ‘κανε ο Ρώσος βραβευμένος μαθηματικός

Τον περασμένο Μάρτιο ο Ρώσος μαθηματικός Γκριγκόρι Πέρελμαν έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του όχι μόνο γιατί του απονεμήθηκε το βραβείο Χιλιετίας του Ινστιτούτου Μαθηματικών Clay (CMI), αλλά και γιατί δήλωσε ότι δεν θα αποδεχτεί το χρηματικό έπαθλο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων που συνοδεύει το συγκεκριμένο βραβείο.

Τώρα ήρθε η στιγμή το CMI να εκταμιεύσει και να προσφέρει το χρηματικό έπαθλο στον Πέρελμαν, ο οποίος όμως κράτησε την υπόσχεσή του και αρνήθηκε να το αποδεχτεί!

Σε σχετική του ανακοίνωση το CMI αναφέρει: «Ο δόκτορας Πέρελμαν μας δήλωσε ότι αποφάσισε να μην δεχθεί το βραβείο του ενός εκατομμυρίου δολαρίων. Το φθινόπωρο του 2010 το CMI θα ανακοινώσει με ποιον τρόπο αυτό το ποσό θα χρησιμοποιηθεί προς όφελος των μαθηματικών».

Ο Πέρελμαν δεν παρέστη στις αρχές Ιουνίου σε μία εκδήλωση που έγινε στο Παρίσι προς τιμήν του, επειδή έλυσε την «Εικασία του Πουανκαρέ». Χάρη στη λύση που έδωσε σε αυτό το μαθηματικό πρόβλημα, που παρέμενε άλυτο από το 1904, ο Πέρελμαν είχε τιμηθεί το 2006 με το μετάλλιο Φιλντς, που θεωρείται το «Νόμπελ των μαθηματικών», όμως είχε αρνηθεί κι αυτή τη διάκριση.

Η «Εικασία του Πουανκαρέ» αναφέρεται στη μελέτη σχημάτων, χώρων και επιφανειών και εξηγεί την τοπολογία των πολυδιάστατων αντικειμένων. Σε γενικές γραμμές αναφέρει ότι μια τρισδιάστατη σφαίρα μπορεί να χρησιμοποιηθεί αναλογικά για την περιγραφή υπερδιάστατων αντικειμένων που είναι αδύνατο να τα δεις. Η εικασία προσπαθεί να εξηγήσει τη συμπεριφορά των πολυδιάστατων σχημάτων στο χώρο.

Από το 1904, που ο Ανρί Πουανκαρέ διατύπωσε το θεώρημα, ορισμένοι από τους μεγαλύτερους μαθηματικούς του 20ου αιώνα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να το αποδείξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου